6 februari: Welkom op de Bishop West School.

Om negen uur melden we ons bij de directeur van de school. We worden allerplezierigst ontvangen.
Op een gegeven moment worden de honneurs waargenomen door de adjunct. De directeur moet naar een overleg met de bisschop. Met de adjunct maken een rondje langs de school. Eerst gaan we naar de afdeling speciaal onderwijs. Daar zijn drie groepen met dove kinderen gehuisvest.

Het hoofd van de afdeling introduceert ons bij de kinderen. We worden met geklap ontvangen. Het is gewoonte dat de dove kinderen zelf een naam geven aan een nieuwe leerkracht om deze zo van de anderen te kunnen onderscheiden. Aan de kinderen wordt gevraagd ons een naam te geven. Herma blijkt voor Oegandezen een moeilijke naam te zijn. Het hoofd besluit dat wij dan ook ‘de Leo’s’ heten. De kinderen bekijken ons goed.

Bij Herma hebben zij rimpels in het gezicht ontdekt. Dit is voor hun een belangrijk kenmerk. Herma wordt als volgt aangeduid: Met duim horizontaal en wijsvinger omhoog (de letter L) en vervolgens met twee vingers over de rimpels strijken aan één kant van het gezicht. Voor Leo is dat uiteraard ook duim en wijsvinger en vervolgens met twee vingers over de kin strijken.

Bij de afdeling speciaal onderwijs zien we ook het handvaardigheidslokaal, een belangrijk domein voor Herma.
In alle klassen in de primary school wordt verteld dat we uit Nederland komen. Voor de aha-erlebnis wordt het woord football genoemd. Veel instemming. De naam van Basten valt een aantal keren.

Na deze introductie zijn voor een groot deel van de morgen in gesprek met de adjunct. Aan het eind van de ochtend gaan we met het curriculum van de school en informatiestukken naar een aparte ruimte. Tussen de middag krijgen we onverwacht een heerlijke lunch voorgeschoteld. Ook ’s middags bestuderen we de stukken. Om half vier houden we het voor gezien.

Maandag volgt een klassenbezoek. Ook willen we eerst meer over de school en het onderwijssysteem te eten komen alvorens verdere stappen te nemen.
Charles komt ’s avonds nog even op bezoek om onze eerste indrukken te vernemen.

Geen reakties op “6 februari: Welkom op de Bishop West School.”

Geef een reaktie