Deputy headmaster van de Bishop Westschool, dochter van de headmaster

We komen niet zoveel meer op de Bishop Westschool, eigenlijk alleen maar op de boardingschool voor de dove kinderen. We zijn te druk met het geitenproject op de Good Samaritanschool. Als we de headmaster of deputy headmaster toevallig tegen het lijf lopen praten we hen even bij over onze bezigheden.
Lydia, de deputy headmaster, is degene die ons projectplan voor de Bishop Westschool ‘not common’ vond en daarmee voor ons er al een streep doorheen zette.

Lydia laat ons weten het erg op prijs te stellen ons haar geboortedorp te laten zien en daar een school te bezoeken. Na een keertje afstel op het laatste nippertje, komt het er nu dan van. We gaan naar Kayunga, een dorpje  ruim een uur rijden verderop. Deze weg is geasfalteerd. maar er zijn hele stukken waar de weg zo vol gaten en kuilen zit dat je door de berm moet.

Het straatbeeld van Kayunga maakt al duidelijk dat we hier met arme mensen te maken hebben. Dan staan we plotseling voor een gesloten poort. Achter de poort blijkt zich een schoolterrein te bevinden en het woonhuis van Lydia’s moeder. Moeder bijkt headmaster van de primary school te zijn. Ze heeft zelf de school opgericht in 1968. Ze is met zeven kinderen begonnen in haar woonkamer. Dit huis is nu ook onderdeel van de school. We bezoeken alle klassen. Dat is voor ons steeds weer een feest. De klaslokalen zijn donker en vervallen. De groepen zijn klein, te klein. De school is een private school. Om uit de kosten te komen zijn meer leerlingen nodig. Teveel kinderen gaan nu nog niet naar school. Veel kinderen dragen geen uniform. Daar is geen geld voor. Ze zijn sjofeltjes gekleed en een aantal hebben zelfs geen schoenen aan. Naast de primary school staat een secundary school.

Die ziet er beter uit.
Het blijkt dat een secundary school kan rekenen op wat overheidsgelden. De directeur van deze school blijkt de broer van Lydia te zijn. Voor de eerste keer bezoeken we klassen van een secundary school. De kinderen zijn er heel wat terughoudender dan op een primary school. Na de bezoeken aan de beide scholen maken we nog en klein uitstapje naar een plek waar we een schitterend uitzicht hebben over de Nijl. Uit de gesprekken met vooral Lydia en haar moeder wordt duidelijk dat een geitenproject zoals op de Good Samaritan hier ook erg welkom is. Dat kunnen we alleen maar beamen. Toezeggingen kunnen we niet meer doen. Misschien volgend jaar.
 

Geen reakties op “Deputy headmaster van de Bishop Westschool, dochter van de headmaster”

Geef een reaktie