Plannen en dromen

- Wie als kind een schooltuin heeft gehad of wie met kinderen in een schooltuin heeft gewerkt weet met hoeveel enthousiasme, plezier en liefde dat gebeurt.
- Wie huisdieren heeft, weet hoe gehecht je eraan kunt raken en hoeveel voldoening de omgang en de verzorging je kan geven.
- Heerlijk is het als je je stierlijk loopt te vervelen dat je een leuk idee krijgt aangereikt om je te vermaken.
- Als je vastloopt in een klus wat geeft het een warm gevoel als iemand je weer op weg helpt.
- Prachtig als je zelf iets mag en kunt doen en niet steeds afhankelijk bent van anderen.

Wat heeft dit te maken met de dove kinderen van de Bishop Westschool?
Dat kan veel zijn denken wij.

We zijn tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is op deze school met handvaardigheid geld te verdienen door de verkoop van werkstukken. Er zijn bijvoorbeeld te veel jonge kinderen waarvan je niet mag verwachten dat zij een zodanige kwaliteit leveren dat werkstukken verkoopbaar zijn.
Met een andere opzet van de uitvoering van het programma wordt ook meer recht gedaan aan het kind.
Materialen voor handvaardigheid zijn duur. Het idee om geld te genereren willen we dus niet weggooien. Liefst nog wat meer geld aanboren om het schoolinternaat van de dove kinderen een wat menselijker aanzien te geven. Nu is het een pakhuis met bedden, op elk bed een metalen doos waarin alle bezittingen van betreffend kind zitten.

Hussel je alle bovenstaande ingrediënten door elkaar dan krijg je het volgende recept:
Op het uitgebreide terrein van de school wordt een schooltuin aangelegd. Direct naast de schooltuin verrijst een kippenhok met kippenren waarin (veel) kippen rondscharrelen. Naast de kippenren is een weide voor geiten.
En als we toch dromen betegelen we daarbij nog een stukje grond. We zetten er een paar bankjes neer. Van wat palen en gedroogd gras maken we een eenvoudige veranda. Zo creëren we een prachtig plekje voor openluchtlessen.

De inhoud van de lessen is gerelateerd aan de schooltuin. Maar ook geven we er ’s middags handvaardigheidslessen. We hebben een aantal technieken geselecteerd, zoals bijvoorbeeld weven, knopen en vlechten. Er is een opbouw, stap voor stap visueel verbeeld. Leerlingen stappen in op eigen niveau. Werken zo mogelijk in tweetallen volgens het tutorsysteem.
Ze werken zo minder leerkrachtafhankelijk en de leerkracht krijgt meer tijd voor een begeleidende rol. En als we willen en de dove kinderen ook dan bouwen het programma uit tot een zinvolle vrijetijdsbesteding in het weekend.

Dichtbij de schooltuin is een grote watertank gelegen die regenwater opvangt van het dak van een groot schoolgebouw. Tenminste als de dakgoot niet stuk is. Dus dakgoot repareren en er is genoeg water voor de tuin en de dieren.

Enne….kan dit alles geld opleveren? Jawel! Kippen leggen eieren en die zijn hier niet aan te slepen. Dus goed te verkopen. En dan zijn er nog de geiten die ook wel jonkies willen krijgen.
En de groenten van de schooltuin.
Dit recept hebben we in wat mooiere bewoordingen gevat en de naam projectplan gegeven.

Voor het gemak van de directeur hebben we het in het Engels vertaald. Hij mag nu zijn zegje erover doen. Kun je doof blijven voor een dergelijk plan?

Geen reakties op “Plannen en dromen”

Geef een reaktie